Šta je Yumeiho Kotsuban?

Yumeiho Kotsuban je specifična terapeutska veština nastala u Shaolin manastiru u Kini, aspekat tehnike je na statici tela i na takozvanoj dislokaciji kostiju kuka. Veština predstavlja metodologiju koju čini sto pokreta-zahvata, a koja obuhvata čitav organizam i primenom iste postiže se poboljšanje svih funkcija organizma. 

Prvobitni kineski naziv ove masaže je Zheng Ti Fa, što u prevodu znači lečenje celine. Tehnika ove masaže se zasniva na teoriji da je životna energija koja se kreće u sistemu energetskih puteva ili meridijana glavni pokretač ljudskog organizma. Svaka osoba ima 14 meridijana. Dva meridijana su neparna i protežu se srednjom linijom tela. Ostalih 12 su parni i nose nazive unutrašnjih organa. Na prednjoj strani ruke nalaze se meridijani srca, srčane maramice i pluća, dok se sa zadnje strane nalaze meridijani trostrukog grejača, tankog i debelog creva. Prednju stranu noge pokriva meridijan želuca, spoljašnju stranu meridijan žučne kese, a unutrašnju meridijan jetre, bubrega, slezine i pankreasa. Duž zadnje strane leđa i niz nogu prostire se meridijan mokraćne bešike.


Izloženost mentalnom, mehaničkom ili hemijskom stresu može da uzrokuje manje ili veće izmeštanje kičmenih pršljenova, a kao odgovor organizma na te promene javljaju se bol i grčenje okolnih mišića. Tako nastali lokalni bol i mišićni grč dovode do daljeg bolnog procesa, ukočenosti i blokade zglobova. Bol u mišićima nastaje nakupljanjem mlečne kiseline i jedini način da se ona izbaci iz njih jeste pritisak, odnosno masaža. Mlečna kiselina iz mišića putem limfe se deponuje u jetru gde se pretvara u energiju.

Zahvati, odnosno masaža se izvodi na podu, na prostirci koja se na japanskom zove tatami. Pacijent treba da ima na sebi laganu odeću da bi ga terapeut mogao pomerati u svim pravcima. Kod drevnih naroda postojalo je verovanje da zemlja izvlači i eliminiše svu negativnu energiju iz tela. Prilikom Yumeiho masaže ne koriste se ulja, jedino sredstvo su pažljivo osmišljeni pokreti terapeuta, koji podrazumevaju pritiskanje i gnječenje mišića, kao i nameštanje zglobova.


Trajanje masaže je individualno, počinje zagrevanjem tela vežbama istezanja. To se ostvaruje pritiskom dlanovima, laktovima, podlakticama, kolenima i tabanima. Sva razgibavanja idu do granice prirodne istegljivosti i bola. U drugom delu masaže stimulišu se sve akupresurne tačke meridijana na telu i rade se manipulacije na zglobovima. Nameštanje i podešavanje zglobova je poseban oblik manipulacije u cilju otklanjanja blokade zgloba. Manipulacija je vešt pasivan terapijski postupak kojim se zglob dovodi u normalnu poziciju. Ona se sprovodi uz pomoć kratkog, naglog trzaja. Trzaj je obično praćen karakterističnim zvukom.

Prema tradicionalnom verovanju, u stomaku se nalazi rezervoar životne energije i naziva se hara, što u doslovnom prevodu sa japanskog znači duša. Neizostavan deo ove masaže je oslobađanje napetosti glave. To se radi stimulacijom tačaka kao što su “jezero suza”, između obrva i “vrata bogova”, u centru glave. Tok energije prati kretanje kazaljke na satu i zato je važno da se stimulacija meridijana vrši sa leva na desno. Obavezno se radi prvo leva pa desna strana tela. Pri svakoj masaži treba voditi računa da se dva sata pre i sat vremena posle masaže ne treba konzumirati hrana.


Posebno je interesantna masaža stopala i šaka, koja na neki način može zameniti masažu celog tela, jer se u šakama i stopalima nalazi oko 7000 nervnih završetaka i akupresurnih tačaka koje odgovaraju svim unutrašnjim organima. Njihovom stimulacijom, odnosno pritiskanjem odgovarajućih mesta, preko nervnih završetaka, stimulišemo rad unutrašnjih organa. Posebno je značajno što tokom masaže u organizmu pokrećemo procese čišćenja. Masaža posebno pomaže kod ublažavanja posledica stresa i napetosti u organizmu.